top of page
משה שרת 86, קרית חיים
השתלה בזאלית
מרכז המידע

השתלה בזאלית

 

בעידן הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת של ימינו התפתחו טכניקות רבות ומשוכללות בתחום השתלות השיניים, אולם במקרים קיצוניים של מחסור בעצם החניכיים (ספיגת עצם כתוצאה ממחלות סוכרתיות, או כתוצאה מתהליך ממושך של חוסר שיניים) נאלצו עד כה מטופלים רבים להסתפק בפתרונות פחות מספקים כמו התקנת תותבות נשלפות או לחילופין עליהם לעבור טיפולים ארוכים ומורכבים. 

מהי השיטה הבזאלית - ומה יתרונה הבולט?

השיטה הבזאלית פותחה בניס בצרפת, על ידי פרופ' ז'ראר סקורטצ'י – נשיא הארגון העולמי להשתלות שיניים והיא מאפשרת עיגון השתלים בעצמות הבזאליות בעזרת שימוש בשתלים מיוחדים המתאימים לכל מקרי החוסר עצם ובמיוחד במקרים של חוסר עצם קיצוני או קריטי.

 

השתלת שיניים בשיטה הבזאלית פועלת למעלה מ-30 שנים באירופה כפרוצדורה שגרתית, השיטה נקראת Basal Implantology – שהיא השתלה על עצמות הבסיסיות של הלסת"Basal") משמעותו בסיס בלטינית).

  

יתרון בולט נוסף: מעבר לנוחיות ובהרגשה של שיניים טבעיות ויתרון אסתטי שאותו מספקת ההשתלה הבזאלית למראה חיוך טבעי. במיוחד לחסרי שיניים או בעלי תותבות שמנסים להסתיר את חיוכם או נמנעים מלחייך.

 

כיצד ההשתלה הבזאלית מתבצעת?

תהליך ההתאמה וההשתלה בטכניקת Basal Implantology מתבצע במספר נקודות בתוך הלסת התחתונה ו/או העליונה, בהן ניתן לבצע השתלה יציבה של השתל.

 

השתלה בזאלית מתבססת על טכניקה של עצמות בסיסיות בלסת שאינן נספגות ונעלמות כמו עצמות אחרות בלסת שלנו. תכנון השתלה וניתוח וירטואלי מתבצע באמצעות מחשב על מודל תלת ממדי של לסת המטופל לפני הגעת המטופל להשתלה.

 

הפרוצדורה הכירורגית בהשתלה בזאלית מתבצעת תחת סדציה (טשטוש עמוק) הכוללת לקיחת מידות ובסיומה, המטופל יוצא עם שיניים זמניות לא נשלפות , לאחר כ-10 ימים מותקנות בפיו השיניים הקבועות.

 

כמה זמן אורך תהליך ההשתלה?

תהליך ההשתלה כולו מתבצע ביום אחד אשר בסיומו כאמור המטופל יוצא עם שיניים זמניות לא נשלפות, השיניים הקבועות מתקבלות כאמור בתוך 10 ימים. זהו ההליך המהיר ביותר הקיים למחוסרי עצם בעולם הרפואה הדנטלית.

מה ההבדל בין השתלת שיניים רגילה לבין השתלת שיניים בזאלית?

השתלה בזאלית נותנת מענה כמעט לכל מי שנזקק להשתלת שיניים. בשיטת ההשתלות הרגילה, חייבים לבצע את ההשתלה באמצעות הברגת בורג לתוך העצם בלסת.

 

אצל מטופלים מסוימים, המהלך אינו אפשרי, בשל היעדר עצם, עצם דקה או חלשה. ההשתלה הבזאלית מאפשרת התאמת השתל ללסת - ולא להפך. בנוסף, לא רק שתהליך שיקום הפה איננו דומה בכלל לתהליך השתלת שיניים רגיל, אלא שבאמצעות השתלה בזאלית, ניתן לשקם את הפה בתוך שבוע ימים בלבד.

בשיטת ההשתלה הבזאלית, כבר ביום הטיפול הראשון, יכול המטופל לצאת מהמרכז הרפואי עם מערכת שיניים. אמנם מדובר בשיניים זמניות, אך הן מקובעות בלסת ואינן נשלפות. הן מאפשרות לו, לראשונה מזה הרבה זמן, להתנהל באופן הטבעי ביותר, לאכול ולחייך.

 

מהו חוסר בעצם וכיצד הוא נוצר?

חוסר בעצם בלסתות אופייני בעיקר ללסת העליונה, באזורים האחוריים, אך במקרים רבים חסר בעצם מתפתח גם בלסת התחתונה. בהשתלה המסורתית חוסר עצם נחשב כאשר יש פחות מ-8 מ"מ בגובה ו-6 מ"מ ברוחב, כל המידות מתחת לפרמטרים האלה דורשות בניית עצם או השתלה בזאלית ללא בניית עצם.

 

קיימים מטופלים רבים המגיעים עם 1 מ"מ גובה ורוחב (הרבה זמן עם תותבת נשלפת) המצב של חסר בעצם עלול להיווצר כתוצאה מנסיבות שונות: גנטי, איבוד שיניים בגיל מוקדם, שימוש ממושך בפלטה שלמה ומחלות סיסטמיות.

 

העצם נספגת ומצטמצמת עד מצב שאין אפשרות לעשות השתלות שיניים. מטופלים אשר מוגדרים מחוסרי עצם הם מטופלים ללא עצם, או עם עצם דקה או חלשה.

 

האם ההשתלה נעשית בהרדמה?

כן, השתלת שיניים בשיטה הבזאלית מתבצעת תחת טשטוש ורידי – סדציה (הרדמה בטיחותית ללא סיכונים) או הרדמה מלאה בנוכחות מרדים מקצועי לנוחות המטופל.

 

האם השתלה בזאלית יקרה יותר?

השתלת שיניים בזאלית במקרים של חוסר עצם קיצוני, זולה יותר משיטות של בניית עצם כמו למשל: הרמת סינוס פתוחה, הרמת חלל האף, לקיחת עצם מגולגולת או אתרים אחרים בגוף הפציינט (אשפוז) וסוגים נוספים. בנוסף השיטות השונות דורשות זמן ביצוע של עד שנתיים בלי תוצאות בטוחות.

 

למי היא מתאימה?

השיטה מתאימה לכל מי שלא ניתן לטפל בו בהשתלה הרגילה, לחולי סוכרת ולסובלים מבעיות בריאות נוספות. היא אינה מתאימה לנוטלים תרופות קשות דרך הווריד נגד אוסטאופורוזיס.

 

מה הסיכון לפגיעת עצב במהלך ההשתלה הבזאלית?

בכל השתלה קיימים אחוזי סיכון לפגיעה בעצב. בהשתלה בזאלית, ברוב המקרים, לא מתקרבים לעצב בלסת התחתונה (העצב הראשי נמצא בלסת התחתונה), למרות חוסר העצם, מלבד מקרה שבו העצב ממש בחוץ (כאשר אין עצם מעל העצב).

 בעזרת התקדמות טכנולוגית ופיתוח של שתלים מיוחדים למחוסרי עצם, סיכון פגיעת העצב ירד משמעותית.

כמה זמן "מחזיקה" השתלת שיניים בזאלית?

השתלה בזאלית מכוונת לעצמות המרכזיות בלסת, שאינן נספגות ונעלמות כמו העצם שעליו יושבת השיניים (עצם אלבאולרית) ולכן היא יכולה לשרת את המטופל שנים רבות יותר מכל שיטה אחרת הקיימת למחוסרי עצם, ההשתלה הבזאלית עדיין תעמוד איתנה - ותחזיק מעמד לאורך שנים.

האם ניתן לבצע השתלת שיניים בזאלית, גם במצב בו יש מספר קטן של שיניים קבועות?

כן. אפשר לבצע השתלה בזאלית חד צדדית. בנוסף, ישנן מספר אפשרויות היכולות להתאים למקרים בהם נותרו מספר שיניים בריאות בפה המטופל.

המרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה - השתלה בזאלית
השתלת שיניים ביום אחד
העמסה מיידית

השתלת שיניים ביום אחד

 

עד לפני שנים לא רבות, טיפולי השתלות שיניים היוו תהליך ארוך אשר התפרש במקרים רבים על פני חודשים ארוכים. באותם הימים, אנשים אשר איבדו את שיניהם וכחלק מכך, סבלו גם מפגיעה אסטטית ובחלק מהמקרים גם מקושי בלעיסה ובדיבור, נאלצו להתמודד עם הפגעים הללו למשך תקופת זמן ארוכה. 

הודות לטכנולוגיה המתקדמת אשר הגיעה גם לעולם רפואת השיניים, המצב אינו חייב כך כיום. 

היום, קיימת אפשרות לקבל טיפול השתלות שיניים ביום אחד - מה שזה בעצם אומר שאדם אשר איבד את שיניו יוכל תוך מספר שעות ליהנות משיניים מלאכותיות אשר נראות ומתפקדות בדיוק כמו השיניים המקוריות. חשוב לציין, שלא כל מרפאות השיניים מספקות את הטיפול הזה ובחלק מהמרפאות השירות היחידי אותו ניתן לקבל הוא טיפול השתלה אשר נמשך לאורך זמן – מהסיבה הזאת, חשוב לוודא מול מרפאת השיניים באלו טכניקות היא עושה שימוש לצורך ביצוע ההשתלה. 


שיטה זו מצריכה מרופא השיניים רמת מקצועיות ודיוק גבוהה במיוחד וזאת מהסיבה שהצלחתה תלויה בצורה משמעותית על מיקום השתלים. 

כאמור, במסגרת שיטה זו תהליך השתלת השיניים על כל שלביו, מתבצע במפגש אחד. 

הצלחת ההשתלות
השתלות שיניים ביום אחד נחשבות לבעלות סיכויי הצלחה גבוהים במיוחד, אך יחד עם זאת, חשוב לא להקל ראש בבחירת רופא השיניים המטפל ולוודא שמדובר ברופא שיניים מקצועי שיש לו את הידע והכלים המתאימים לביצוע הליך זה ולעשות זאת בצורה הטובה ביותר. 

אסתטיקה דנטלית

העמסה מיידית

 

כאשר מדובר בחוסר שן באזור אסתטי או חוסר שיניים מרובות באזורים הלעיסה המקרה הופך למקרה מורכב . במצב זה אין ברירה, אלא לספק למטופל שיניים זמניות. גישה זאת מחייבת לבצע את השתלת השיניים ביום העקירה ואף להרכיב שחזור זמני מיידי על גבי השתלים הטריים. עד לתקופה האחרונה היה נהוג להכין למטופל תותבת זמנית נשלפת, "הפלטה" בשפת העם. אמנם התותבת היא אסתטית למדי, אך אינה נוחה ועלולה לגרום לפצעי לחץ. נוסף על כך, התותבת אינה תמיד יציבה, פוגעת בביטחון העצמי ובחיי החברה של המטופל. כאשר מדובר בתקופה של שנה וחצי התותבת מהווה מטרד משמעותי והקושי התפקודי ניכר . הניסיון מוכיח כי רוב המטופלים לא מוכנים "להסתובב" שנה וחצי עם מתקן נשלף בפה.

ציפוי חרסינה

אסתטיקה דנטלית

רפואת שיניים אסתטית מיועדת לאנשים שלא מרוצים מהחיוך שלהם מסיבות שונות: שיניים קדמיות סדוקות, עקומות או שחוקות, שיניים בעלות כתמים חיצוניים כתוצאה משימוש בניקוטין, שתיית קפה ותה או משינוי צבע פנימי על בסיס גנטי, תרופות שנלקחו בילדות או על ידי האם בהריון ועוד. גם רווח בין שיניים קדמיות, למרות שזהו תחום טיפולו של האורתודנט, ניתן לתיקון בשיתוף רופא שיניים העוסק באסתטיקה ובשיקום הפה.

החיוך המושלם אינו מחייב סימטריה מלאה של השיניים בלסת, אלא מראה הרמוני ומסודר של השיניים זו ביחס לזו. השיניים המרכזיות, החותכות הקדמיות העליונות, תמיד רחבות וארוכות יותר מהשיניים החותכות העליונות הצידיות, ולניבים מראה אופייני ומאורך יותר. השגת מראה הרמוני של השיניים בלסת ניתן להשיג בראש ובראשונה בעזרת יישור שיניים. יישור שיניים נעשה בעזרת סמכים ולעיתים יש צורך אף בשימוש ברסן. למטופל הדורש אסתטיקה רבה יותר גם בזמן טיפול ניתן להתאים סמכים שקופים או סמכים בצבע שן העשויים חומרים קרמיים. קיימות גם שיטות להדבקת סמכים בצד החיכי (הפנימי) של השינים, ואז הם לחלוטין אינם נראים בזמן הטיפול. כמו כן קיים טיפול בעזרת סדרת סדים שקופים ניידים. את הרסן ניתן לעיתים להחליף בשתלי שיניים המיוחדים לצורך יישור שיניים, שמשמשים לעיגון במקום הרסן ומוצאים מהלסת עם גמר הטיפול. מובן שיש להתאים את הטיפול למטופל ולמצבו מכל מגוון האפשרויות הקיימות.

היחס בין השפתיים, החניכיים והשיניים הוא המסגרת לחיוך המושלם. החניכיים סביב השיניים צריכים להיות ורודים עדינים וללא כל דלקת. דבר זה קל להשגה על ידי שמירה נכונה על ההיגיינה האוראלית תוך שימוש קפדני יום-יומי באביזרים המקובלים, כגון מברשת שיניים, קיסמים או חוט דנטלי.

כתר זירקוניה

ציפוי חרסינה

ציפויי חרסינה הם קליפות חרסינה דקות, המודבקות בחזית השן. פעולה זו אינה מכאיבה, ובדרך כלל אינה דורשת הרדמה. היא יכולה להיות בחירה אידיאלית לשיפור מראה השיניים. ציפויי החרסינה הפכו לפופולאריים בשנים האחרונות בזכות העובדה שהם משפרים את מראה השיניים ואינם משנים את צבעם כתוצאה מעישון או שתיית קפה ותה. שיטה זו מהווה אלטרנטיבה טובה לבעיות אורטודנטיות פשוטות, אך אינה מומלצת במקרים קשים של שיניים צפופות או במקרים אחרים המצריכים טיפול אורטודונטי ממושך.

מומלץ לבצע ציפויי חרסינה לסגירת רווחים בין השיניים, לבנייה מחדש של שיניים שבורות, לשינוי צבע השיניים, להלבנת שיניים מוכתמות ולעיצוב שיניים עקומות.

ציפויי חרסינה דורשות השחזה מינימאלית (בערך 0.5 מ"מ), והרכבתן אינה מחייבים הרדמה מקומית. עם זאת, מומלץ לטפל בהרדמה מקומית מטופלים רגישים או כאלה שפוחדים מהטיפול. היות ומושחזת מהשן שכבה מינימאלית, אין צורך בדרך כלל לייצר שכבת הגנה זמנית. במקרה שמתעורר צורך בשכבה זמנית, ניתן לייצרה במהלך הטיפול.
 
לאחר השחזת השיניים ועד להרכבת הציפויים (נדרש כשבוע לייצור ציפויי החרסינה במעבדה), יש לצפות לרגישות בזמן אכילת מאכלים קרים או חמים. זוהי תופעה נורמאלית הנגרמת כתוצאה מהשחזת חלק קטן משכבת האמאיל שמכסה את השן. רגישות זו אמורה להיעלם לאחר הרכבת ציפויי החרסינה הקבועים.
 
בביקור השני מתבצעת ההדבקה של ציפויי החרסינה גם ללא הרדמה. הציפויים מודבקים ומקובעים באמצעות מכשיר אור.
 לאחר הרכבתם, הציפויים הופכים חזקים מאוד ואמורים להחזיק מעמד ברוב העומסים המופעלים עליהם תוך לעיסה של תזונה רגילה. יש להימנע מכל פעולה שעלולה לעוות את הציפוי וכלל - להפעיל שיקול דעת הגיוני בלעיסה.

כתר זירקוניה

כתר זירקוניה – התכונות והיתרונות
כתר הוא חלק חשוב ובעל תפקיד משמעותי בטיפולי שיקום הפה. הרכבת הכתר על גבי השן מיועדת לשמור על חומר השן המועט אשר נשאר במקום ולאפשר למטופלים לחזור וליהנות מתפקוד מלא ואיכותי של אותה השן, כמו גם ממראה אסטטי. 

ישנן סיבות רבות בגינן אנשים יזדקקו להרכבת כתרים בשיניים ובין היתר: כתוצאה מפגיעה בשן בעקבות עששת חריפה, בעקבות טראומה, דלקת חניכיים, חריקת שיניים, אי הקפדה על היגיינה ורשימת הסיבות עוד ארוכה. 

ישנם סוגים שונים של כתרים כאשר לכל סוג יש את היתרונות שלו כמו גם את הסיבות בגינן הוא יותאם ויועדף על פני הסוגים האחרים – אחד מהסוגים הללו הוא כתר זירקוניה. 

כתר זירקוניה, נחשב לאיכותי, חזק, עמיד ומרשים במיוחד וכחלק מכך, הוא הבחירה המועדפת על רופאי שיניים רבים - וזאת בעיקר במקרים בהם יש צורך למקם את הכתר בשיניים הקדמיות, במקום בולט ונראה לעין – באמצעות הכתר הזה ניתן להשיג את התוצאה האסטטית הטובה ביותר.


סוגים שונים של כתרים
ישנם סוגים שונים של כתרים אשר נבדלים אלו מאלו בעיקר בחומר ממנו הם עשויים ובטכניקה באמצעותה מכינים אותם – ישנם כתרים אשר עשויים ממתכת, כתרים מחרסינה, כתרים המשלבים בתוכם את 2 חומרי הגלם ועוד.. 
כתר זירוקניה, נחשב לאחד הכתרים האיכותיים ביותר מבין האפשרויות – מדובר בכתר אשר מיוצר מחומר גלם חזק ויציב במיוחד אשר מתאפיין גם במראה ויזואלי מרשים ויפה. 

הזירקוניה הוא חומר אשר מופק מגביש צלול ואיכותי ונחשב כחומר החזק ביותר בו עושים שימוש עבור מטרה זו, בעולם רפואת השיניים. 

חשוב לציין, שישנם סוגים שונים של זירקוניה לדוגמא: כתר זירקוניה איטריום, אשר נחשב לאחד מהסוגים הנפוצים ביותר מבין האפשרויות.

 

כאמור, הפופולאריות של כתרי זירקוניה רק הולכת ועולה עם השנים ויותר ויותר רופאי שיניים ממליצים למטופלים שלהם להעדיף דווקא את הכתרים הללו על פני סוגים אחרים.

bottom of page